Ten absolutnie genialny chłodnik to wypadkowa wielu inspiracji i podróży. Po raz pierwszy z chłodnikiem z sałaty spotkałam się ponad rok temu w Water&Wine w Nałęczowie, gdzie szef Marek Flisiński podał go w bardzo elegancki sposób z kawiorem i mrożoną słoniną. Ostatnia moja podróż do Poznania to wspomnienie pysznej salsy z ogórków, a wypadkowa to poniższy przepis. Delikatny dodatek w postaci pure z młodych ziemniaków i sera koziego to efekt plądrowania lodówki 😉 Dodatki do tego chłodnika możecie modyfikować wedle uznania, ale nie rezygnujcie z salsy ogórkowej! Lato dopiero się rozkręca, sezon chodnikowy w pełni, nie bójmy się eksperymentów. Dodajmy do naszej bazy wędzonego pstrąga/łososia, upieczmy młody czosnek, który będzie wspaniałym dodatkiem do ziemniaczków, a może marynowane plasterki rzodkiewki, fenkułu i ogórka? Moja sałacianka triumfuje na proszonych obiadkach, ja bazę ( zmiksowaną sałatę z maślanką ) popijam nawet na śniadanie, lato jest pyszne!
PRZEPIS NA CHŁODNIK Z SAŁATY:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 główka sałaty masłowej
- 300 ml maślanki
- sól
- łyżka soku z cytryny
- biały pieprz
SALSA:
- 1 duży ogórek małosolny
- 1 mały ogórek świeży
- 1 łyżeczka drobno posiekanych listków mięty
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju z dyni
- skórka otarta z połowy cytryny
PURE:
- 150 g koziego twarożku
- 5 młodych ziemniaczków
- pół łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- łyżka świeżo tartego chrzanu
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i osuszone liście sałaty blendujemy z maślanką, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na min. godzinę aby nasza baza dobrze się schłodziła.
Wszystkie składniki salsy drobno siekamy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki gotujemy z łodygami koperku do miękkości. Serek kozi z przyprawami blenderujemy z ugotowanymi ziemniakami, dosmaczamy i wstawiamy do lodówki.
Na talerz wykładamy po 2 łyżki salsy, 3 łyżeczki pure z ziemniaka, świeży koperek i nalewamy chłodnik. Skrapiamy oliwą dyniową i zajadamy. Pycha!
Przepis inspirowany kampanią „Cisowianka. Gotujmy zdrowo.“