Nie odkładajcie jedzenie pomidorów na później! Teraz są najlepsze, a szczególnie jeśli są z własnej hodowli 😉 Ta sałatka uwiedzie Was tak jak mnie, robię ją na lunch 2x w tygodniu i nie mogę przestać się nią zachwycać. Soczystość i smak pomidorów łamią mi serce, wiem, że za chwilkę się z nimi pożegnamy, dlatego oprócz sałatek takich jak ta, zjadam pomidory jak jabłka. W Water & Wine oprócz pięknego ogrodu, stawu, pasieki i pola obsadzonego samymi pysznościami, jest wielka szklarnia w której mieszkają różne odmiany pomidorów. I to ta szklarnia właśnie była moim nawiększym obiektem pożądania 😉 No cóż każdy ma swoje fantazje, ja odpływam w pomidorowy szał.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 młodziutki por
- 200 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka czarnuszki
DRESSING:
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta suszonego chili w płatkach
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka listków bazylii i melisy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Ugotowaną soczewicę mieszamy z drobno pociętym porem i pomidorkami pokroionymi w ćwiartki. Warzywa i soczewicę dokładnie mieszamy z dressingiem, posypujemy czarnuszką i podajemy ze świeżymi ziołami. Przepychota!
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.
az mam nie kontrolowany ślinotok 😉 Fajna by była kategoria Polska – ja polecam Bieszczady kulinarnie http://www.naszebieszczady.com/co-jesc-w-bieszczadach/
Dzięki, fajny pomysł, może powstanie taka zakładka 😉