W Water & Wine wszystko jest perfekcyjne – od nizwykłych kompozycji smakowych po niezwykłą ceramikę, która powstaje na indywidualne zamówienie i pod czujnym okiem szefa Marka Flisińskiego. Za każdym razem goszcząc w Water & Wine roztkliwiamy się z Dziewczynami nad piękną zastawą na jakiej mamy przyjemność jeść. Moją skromną, ale pyszną jesienną sałatkę podam w miseczce, która wyszła spod ręki Kasi, która tworzy te niezwykłe formy. Prawda, że pięknie się komponuje?
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONEJ SOCZEWICY 2 PORCJE
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 szalotki
- 1 bakłażan
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- ser halloumi
DRESSING:
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek wędzonego czosnku
- szczypta soli
- szczypta suszonego chilli
- kilka listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W miseczce przygotowujemy dressing i dodajemy go do ugotowanej soczewicy. Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę bakłażana, kiedy delikatnie się obsmaży dodajemy na patelnię drobno pokrojony boczek i szalotkę, smażymy dopóki bakłażan będzie miękki a boczek chrupiący. Odsączamy bakłażana i boczek na ręczniku papierowym i dodajemy do soczewicy. Dokładnie mieszamy.
Ser halloumi tniemy w plastry i smażymy na patelni grilowej, do momentu kiedy ładnie zbrązowieje i będzie miękki w środku.
Sałatkę podajemy ciepłą z usmażonym halloumi, świeżymi ziołami i kilkoma kroplami pysznej oliwy.
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.
Wow, cudna sałatka, cudna miseczka:-)
Dziękuję! Miseczka autorstwa Sensual Studio 🙂