CHIŃSKIE NALEŚNIKI Z DYMKĄ I CHILLI

Na słodko, wytrawne, chińskie, polskie, tajskie, amerykańskie, pod każdą szerokością geograficzną naleśniki są ukochanym daniem dużych i małych. Ten klasyczny przepis na chińskei naleśniki z zieloną cebulką skradł mi serce. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie, należy jedynie doliczyć czas leżakowania ciasta, uzbroić się w cierpliwość i czekać – bo warto – aż ciasto odpocznie 😉 Jeśli chodzi o farsz nie bójmy się eksperymentów, możemy dodać świeżą kolendrę, czy pieczony czosnek, bawmy się swoimi ulubionymi smakami 🙂 Pozostałe pomysły na naleśniki znajdziecie zebrane tu.

PRZEPIS NA CHIŃSKIE NALEŚNIKI Z DYMKĄ I CHILLI

SKŁADNIKI NA 6 szt:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 40 ml lodowatej wody
  • 40 ml wrzątku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • pęczek zielonej cebulki
  • suszone płatki chilli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.  Dzielimy suche składniki na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.

Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Zjadamy gorące:-)

_71a2410

8 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *