Robiąc tę szarlotkę w jesienne popołudnie nuciłam sobie: czerwone jabłuszko przekrojone na krzyż czemu ty dziewczyno krzywo na mnie patrzysz… lalalalllalalala doszłam do refrenu i uświadomiłam sobie, że chyba nigdy nie słyszałam pozostałych zwrotek, szybki skok do komputera i w całym domu rozbzrzmiewał polski folk! Polecam sprawdzić tekst:-) Trochę muzyczki, jabłuszek z działki i ciasto samo się kręci 🙂
PRZEPIS NA ORZECHOWĄ SZARLOTKĘ Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 50 g zimnego masła
- 50 g ciemnego cukru
- wiórki kokosowe
FARSZ:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki miodu
- 50 g orzechów
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Wiórki kokosowe odkładamy na bok, suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło i ucieramy. Ciasto ugniatamy i łączymy w jednolitą masę, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na pół. Schłodzone rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami ciasta do pieczenia, wykładamy do formy do pieczenia i wstawiamy ponownie do lodówki.
FARSZ: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podmażamy na maśle z miodem. Owoce smażymy ok. 15 min, aż zaczną się delikatnie rozpadać. Orzechy siekamy mieszamy z jabłkami.
Ciasto wyjmujemy z lodówki wykładamy jabłka, pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z wiórkami kokosowymi i posypujemy kruszonką ciasto. Wstawiamy do pikarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 min. Gotowe!
Marzy mi się teraz taka szarlotka 🙂
Och znika błyskawicznie 🙂