PYSZNA ORZECHOWA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

apple pie

Robiąc tę szarlotkę w jesienne popołudnie nuciłam sobie: czerwone jabłuszko przekrojone na krzyż czemu ty dziewczyno krzywo na mnie patrzysz… lalalalllalalala doszłam do refrenu i uświadomiłam sobie, że chyba nigdy nie słyszałam pozostałych zwrotek, szybki skok do komputera i w całym domu rozbzrzmiewał polski folk! Polecam sprawdzić tekst:-) Trochę muzyczki, jabłuszek z działki i ciasto samo się kręci 🙂

PRZEPIS NA ORZECHOWĄ SZARLOTKĘ Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g ciemnego cukru
  • wiórki kokosowe

FARSZ:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g orzechów
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Wiórki kokosowe odkładamy na bok, suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło i ucieramy. Ciasto ugniatamy i łączymy w jednolitą masę, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na pół. Schłodzone rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami ciasta do pieczenia, wykładamy do formy do pieczenia i wstawiamy ponownie do lodówki.

FARSZ: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podmażamy na maśle z miodem. Owoce smażymy ok. 15 min, aż zaczną się delikatnie rozpadać. Orzechy siekamy mieszamy z jabłkami.

Ciasto wyjmujemy z lodówki wykładamy jabłka, pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z wiórkami kokosowymi i posypujemy kruszonką ciasto. Wstawiamy do pikarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 min. Gotowe!

_71a2490

2 komentarze

Skomentuj Wypieki Beaty Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *