W tym roku przepisy świąteczne szykuję dla Was z dużym wyprzedzeniem, abyście mogli spokojnie przygotować menu i bez nerwów gromadzić zapasy. To również premiera mojej Mamy na blogu, która zgodziła się udostępniać nasze rodzinne przepisy i przygotowywać je dla nas pod czujnym okiem aparatu. Ja odgrywam tu tylko rolę kronikarza i bardzo się cieszę, że w końcu zbiorę te cenne przepisy w jednym miejscu. Na pierwszy rzut idzie mega proste danie, które jednak ma wierne rzesze zwolenników w naszej rodzinie i poza nią. Jak to zwykle bywa przy prostych potrwach najważniejsza jest jakość produktu. Są restauracje tak uprzywilejowane jak Water & Wine gdzie jest zarybiony staw, z którego ryby trafiają prosto na stół gości. Dołóżmy wszelkich starań, aby nasz karp też był bardzo świeży. Odczarujcie karpia w te święta dla swoich bliskich 🙂
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNEGO KARPIA W POMIDORACH
SKŁADNIKI:
- 1 karp
- 2 łyżki mąki
- olej roślinny
- 1 duża cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 300 g koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Karpia oczyszczamy, myjemy, osuszamy i tniemy na porcje. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby sięgał do połowy dzwonka. Kawałki ryby obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej.
Karpia smażymy przez ok. 5-7 min z każdej strony, na złoty kolor.
Do rondelka nalewamy ok. 1/3 szklanki oleju i wkładamy pokrojoną w plastry cebulę. Cebulę dusimy nie smażymy przez ok. 8-10 min. Pod koniec duszenia możemy dodać kilka kropli zimnej wody, aby cebula “siadła”
Usmażonego karpia obkładamy sosem cebulowym i wstawiamy do lodówki. Na zimno to danie nabiera zupełnie innego wymiaru, spokojnie możecie je podać na kolację wigilijną i świąteczne śniadanie. Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.
Madziu, pycha!!!
Pycha to prawda 🙂 Pochylam się nad rodzinnymi, ulubionymi daniami <3