Przepis koniecznie do wypróbowania! Uwielbiam ryby, robię je w domu bardzo często i szukam coraz to nowych rozwiązań na ich podanie. Ta rybka wyszła genialna. Pikantna, soczysta i wymaga jedynie zamarynowania. Łosoś to chyba najpopularniesza ryba w naszych sklepach dlatego też często można kupić ją super świeżą. Polujemy na dzikiego łososia, jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od hodowlanych braci. A wy często robicie rybkę na obiad?
PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA
SKŁADNIKI:
- 1 płat świeżego łososia ze skórą
- pęczek dymki
MARYNATA
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sriracha
- skórka z 1 otartej cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Rybę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie mieszamy i smarujemy rybę. Łososia wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy rybę. Łososia pieczemy ok. 20-25 min co jakiś czas smarując go marynatą. Podajemy posypanego posiakanym szczypiorkiem i otartą skórką z cytryny. Smacznego!
Zdjęcie powala i powoduje ślinotok 😉
Marzena pięknie dziękuję!!!!!
Bardzo fajny przepis, zazwyczaj przyrządzam łososia klasycznie, czyli masło, zioła i czosnek, ale następny razem muszę wypróbować tej wersji.