Po świętach rozepchane brzuszki możemy spokojnie nakarmić bardzo pikantnym chilli con carne. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych dań dodajemy połowę przygotowanych ostrych papryczek. Dania jednogarnkowe uwielbiam za ich prostotę, bogaty smak i łatwość przygotowania. W tym wypadku nasza praca ogranicza się do dokładania składników potrawki do garnka i czekaniu. To czekanie właśnie jest najgorsze, ale cóż na dobre rzeczy trzeba czasem poczekać 🙂 Takie chilli idealnie się mrozi, jeśli zrobicie nadmiar, przełóżcie je do szczelnego pojemnika i schowajcie na czarną godzinę do zamrażarki. Smacznego!
PRZEPIS NA CHILLI CON CARNE:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 200 g wędzoengo boczku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka posiekanych pomidorów bez skóry
- 1 puszka kukurydzy
- 200 ml mocnej kawy
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 puszka ok. 200 g papryki chipotle
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- główka czosnku
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżecki wędzonej papryki
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- oliwa
DO PODANIA:
- jogurt grecki
- świeża kolendra
- ryż
PRZYGOTOWANIE :
W garnuszku rozpuszczamy w gorącej kawie czekoladę i dodajemy posiekane chipotle z sosem – podgrzewamy i mieszamy. W dużym rondlu podgrzewamy oliwę – podsmażamy na niej pokrojony w słupki boczek, posiekaną w kostkę cebulę i suche przyprawy, smażymy ok. 10 min. Dodajemy mięso i smażymy aż będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę, pociętą w małą kostkę paprykę i pomidory. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i przygotowany sos czekoladowy. Potrawkę dusimy na małym ogniu ok. 50 min.
Chilli jest gotowe. Możemy je podać z białym, lub czarnym ryżem z pita, lub tortillami kukurydzianymi, greckim jogurtem i koniecznie świeżą kolendrą.