PIKANTNE CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ

Chilli con carne

Po świętach  rozepchane brzuszki możemy spokojnie nakarmić bardzo pikantnym chilli con carne. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych dań dodajemy połowę przygotowanych ostrych papryczek. Dania jednogarnkowe uwielbiam za ich prostotę, bogaty smak i łatwość przygotowania. W tym wypadku nasza praca ogranicza się do dokładania składników potrawki do garnka i czekaniu. To czekanie właśnie jest najgorsze, ale cóż na dobre rzeczy trzeba czasem poczekać 🙂 Takie chilli idealnie się mrozi, jeśli zrobicie nadmiar, przełóżcie je do szczelnego pojemnika i schowajcie na czarną godzinę do zamrażarki. Smacznego!

PRZEPIS NA CHILLI CON CARNE:

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 200 g wędzoengo boczku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka posiekanych pomidorów bez skóry
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 ml mocnej kawy
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka ok. 200 g papryki chipotle
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • główka czosnku
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżecki wędzonej papryki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • oliwa

DO PODANIA:

  • jogurt grecki
  • świeża kolendra
  • ryż

PRZYGOTOWANIE :

W garnuszku rozpuszczamy w gorącej kawie czekoladę i dodajemy posiekane chipotle z sosem – podgrzewamy i mieszamy.  W dużym rondlu podgrzewamy oliwę – podsmażamy na niej pokrojony w słupki boczek, posiekaną w kostkę cebulę i suche przyprawy, smażymy ok. 10 min. Dodajemy mięso i smażymy aż będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę, pociętą w małą kostkę paprykę i pomidory. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i przygotowany sos czekoladowy. Potrawkę dusimy na małym ogniu ok. 50 min.

Chilli jest gotowe. Możemy je podać  z białym, lub czarnym ryżem z pita, lub tortillami kukurydzianymi, greckim jogurtem i koniecznie świeżą kolendrą.

Chilli con carne
Chilli con carne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *