ZIELONE SZPARAGI Z ZIOŁOWYM SOSEM HOLENDERSKIM

Szparagi z sosem holenderskim

Zielone szparagi znowu szturmem wchodzą do naszego menu. Ja mam na ich punkcie bzika. Jak tylko się pojawiają wcinam je do oporu. Najbardziej lubię te najprostsze na maśle, z patelni.  W tym roku na wielkanocny obiad podam je z grilla z ziołowym sosem holenderskim, ale sezon dopiero się zaczyna 😉 Życzę Wam spokojnych, rodzinnych i super pysznych Świąt! Oby zające nie skakały po śniegu !

PRZEPIS NA ZIELONE SZPARAGI Z ZIOŁOWYM SOSEM HOLENDERSKIM

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • parmezan
  • świeże zioła

SOS HOLENDERSKI:

  • 4 żółtka
  • 150 g masła roztopionego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 starty ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE :

Zółtka ubijamy na parze na jasny, gęsty krem, powoli dodajemy masło, sok z cytryny i nadal ubijamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Na patelni rozpuszczamy masło. Szparagi smażymy na rozgrzanym maśle ok. 7 min.

Na talerz wykładamy szapragi, polewamy je sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy świeżymi ziołami. Pycha!

Ziołowy sos holenderski z zielonymi szparagami
Ziołowy sos holenderski z zielonymi szparagami

 

4 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *