Wiosna niejedno ma imię, zasypuję Was ostatnio przepisami na szparagi, ale na rynku dostaję oczopląsu. Pomimo parszywej pogody kupimy już botwinkę, rabarbar, młode ziemniaczki. W permenentnej pogoni za czasem, rabarbar przetwarzam i trzymam w lodóce w postaci pysznego musu, który oczywiście można zjeść łyżeczką, ale można też dodawać go do śniadaniowych wariacji, piec z nim ciasta, czy na jego bazie robić pyszne lemoniady. Ja znikam sadzić pomidory, a Wam życzę cudownego wolnego dnia 🙂
PRZEPIS NA MUS RABARBAROWY Z MIODEM I IMBIREM
MUS:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE :
Rabarbar myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja wykorzystałam Tefal Cuisine Companion do jego zrobienia, co wymagało jedynie dodanie wszystkich składników do misy i miksowania w temperaturze 100 stopni przez 10 minut, na prędkości 8.
Jeśli nie mamy sprytnego urządzenia w rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy rabarbar i prażymy aż rabarbar zmięknie i puści soki, dodajemy imbir i blendujemy. Zależy nam na gładkim musie bez włókien, dlatego możemy przetrzeć go przez sito.
Mus przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce 2-3 dni, lub zjadamy natychmiast.
Zrobiłam, opublikowałam, podlinkowałąm:-)
Super, dziękuję, a smakował ?:-)
Bardzo 🙂