Pierwszy czerwcowy weekend spędziłam w Sudetach na warsztatach z fermentacji, kiszenia i pięknego życia, które prowadził niesamowity Sandor Ellix Katz – autor Sztuki Fermentacji i Dzikiej Fermentacji. Na jedną z kolacji z Moniką Walecką przygotowałyśmy tartę razową z brzoskwiniami. Do razowego ciasta dodałyśmy zmielone, fermentowane ziarna kakaowca, które przywiozła z Brazylii nasza nowa kumpelka Leticia, wraz z kilogramami genialnej czekolady!!! Tarta wyszła pyszna i 20-stu współkursantów pochłonęło ją w oka mgnieniu 🙂 Moja dzisiejsza propozycja to inspiracja tą kolacją, proste przyjemności są najlepsze, a dzielenie ich z ludźmi o podobnej energii i zainteresowaniach to w czystej formie szczęście. Dzielę się więc z Wami moim szczęściem okraszonym sezonowymi owocami 🙂
PRZEPIS NA RAZOWO-ORZECHOWE GALETTE Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szkalnka mąki razowej pszennej
- 2 łyżki cukru muscavado
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szkalnki lodowatej wody
- szczypta soli
FARSZ:
- 1/2 kg truskawek
- 3 laski rabarbaru
- sok z połowy cytryny
- miód
- cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE :
Orzechy mielimy w blenderze na mączkę. Wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i zagniatamy szybko, aby masło się nie rozpuściło. Ciasto schładzamy w lodówce min. godzinę.
Owoce tniemy w plasterki i zalewamy miodem z cytryną.
Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy w kształt kółek i układamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
Owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi zakładamy na owoce na grubośc ok. 05, cm. Galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 40 min.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Pycha!
Proste ciasta są najlepsze – szczególnie z owocami 🙂
Prostota jest pycha 🙂