Curry to mój ulubiony szybki obiad. Nie kupuję jednak gotowych past. Zrobienie własnej pasty zajmuje zaledwie chwilkę, a możemy dostosować jej walory smakowe do własnych upodobań. Zawsze w zamrażarce mam trawę cytrynową, galangal czy listki limonki kaffir. Tym razem pominęłam kwaśne nity, chciałam uzyskać delikatnie pikante, ziołowe curry. Dzięki Tefal Cuisine Companion ubrudziłam jeden garnek i w tym samym czasie ugotowałam ryż na parze. Jak dla mnie petarda. Lenistwo w kuchni zakończone pysznym sukcesem to kwintesencja mojego charakteru 🙂 Dzisiaj na przekór pogodzie zabieram się za drożdżowe, a niech pada :-)!
PRZEPIS NA DOMOWE ZIELONE CURRY
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 małe cukinie
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 2 kapustki bok choy
- pół pęczka świeżej kolędry
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml bulionu
PASTA CURRY:
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 10 zielonych papryczek chilli
- 2 trawy cytrynowe
- 1 pęczek łodyżek kolendry
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka prażonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE :
Z Tefal Cuisine Companion: Wszystkie składniki pasty rozdrabniamy ostrzem do siekania na prędkości 11 przez 40 sekund, minimum raz przerywając siekanie i zgarniając warzywa z bocznych ścianek misy. Zmieniamy ostrze na mieszadło, nastawiamy tem. 120 stopni i dodajemy pokrojonego kurczaka. Ustawiamy prędkość mieszania 1 i czas 7 min, aż kurczak sie podsmaży z pastą curry. Do podsmażonego mięsa z warzywami wlewamy płyny: mleko kokosowe i bulion. Nakładamy koszyczek do parowania na który wysypujemy przepłukany ryż i nastawiamy program do parowania P2. Kiedy ryż będzie gotowy zdejmujemy koszyk i dodajemy pokrojone warzywa: cukinie i kapustki. Ustawiamy czas 5 min, temp. 120 stopni i gotujemy curry. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą. Pycha!
Tradycyjna metoda: Wszystkie składniki pasty rozdrabniamy mikserem. W rondlu o grubym dnie podsmażamy pastę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i podmsmażamy 5-6 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion i gotujemy ok. 20 min, aż sos się zredukuje a mięso zmięknie. Cukinię kroimy w plasterki, kapustki w ćwiartki. Dodajemy warzywa do curry i gotujemy kolejne 5 min, aż warzywa zmiekną.
W osobnym garnku gotujey ryż zgodnie z instrukcją z opakowania.
Curry podajemy z ryżem i świeżą kolendrą. Pycha!
Proszę sobie zmienić na kolendrę 🙂
Dzięki, w składnikach wkradł się chochlik 🙂