DOMOWE ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Curry

Curry to mój ulubiony szybki obiad. Nie kupuję jednak gotowych past. Zrobienie własnej pasty zajmuje zaledwie chwilkę, a możemy dostosować jej walory smakowe do własnych upodobań. Zawsze  w zamrażarce mam trawę cytrynową, galangal czy listki limonki kaffir. Tym razem pominęłam kwaśne nity, chciałam uzyskać delikatnie pikante, ziołowe curry. Dzięki Tefal Cuisine Companion ubrudziłam jeden garnek i w tym samym czasie ugotowałam ryż na parze. Jak dla mnie petarda. Lenistwo w kuchni zakończone pysznym sukcesem to kwintesencja mojego charakteru 🙂 Dzisiaj na przekór pogodzie zabieram się za drożdżowe, a niech pada :-)!

PRZEPIS NA DOMOWE ZIELONE CURRY

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 małe cukinie
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 kapustki bok choy
  • pół pęczka świeżej kolędry
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml  bulionu

PASTA CURRY:

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 10 zielonych papryczek chilli
  • 2 trawy cytrynowe
  • 1 pęczek łodyżek kolendry
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka prażonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE :

Z Tefal Cuisine Companion: Wszystkie składniki pasty rozdrabniamy ostrzem do siekania na prędkości 11 przez 40 sekund, minimum raz przerywając siekanie i zgarniając warzywa z bocznych ścianek misy. Zmieniamy ostrze na mieszadło, nastawiamy tem. 120 stopni i dodajemy pokrojonego kurczaka. Ustawiamy prędkość mieszania 1 i czas 7 min, aż kurczak sie podsmaży z pastą curry. Do podsmażonego mięsa z warzywami wlewamy płyny: mleko kokosowe i bulion. Nakładamy koszyczek do parowania na który wysypujemy przepłukany ryż i nastawiamy program do parowania P2. Kiedy ryż będzie gotowy zdejmujemy koszyk i dodajemy pokrojone warzywa: cukinie i kapustki. Ustawiamy czas 5 min, temp. 120 stopni i gotujemy curry. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą. Pycha!

Tradycyjna metoda: Wszystkie składniki pasty rozdrabniamy mikserem. W rondlu o grubym dnie podsmażamy pastę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i podmsmażamy 5-6 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion i gotujemy ok. 20 min, aż sos się zredukuje a mięso zmięknie. Cukinię kroimy w plasterki, kapustki  w ćwiartki. Dodajemy warzywa do curry i  gotujemy kolejne 5 min, aż warzywa zmiekną.

W osobnym garnku gotujey ryż zgodnie z instrukcją z opakowania.

Curry podajemy z ryżem i świeżą kolendrą. Pycha!

Zielone curry
Zielone curry

2 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *