JESIENNY MAKARON Z KURKAMI I TRZEMA SERAMI

Makaron z kurkami

Deszcz jesienny deszcz… pada od marca i końca nie widać. Zima będzie ciężka i długa, jesień będzie jak każdy widzi… do bani. Czemu to lato tak szybko się kończy??? Nie można się jednak poddawać! Medytujemy, ćwiczymy i jemy. Jemy kolorowo i apetycznie. Sezona na kurki w pełni. A czy coś lepiej poprawi nam nastrój niż super kaloryczny, pyszny makaron? Mnie może jszcze tylko czekolada 🙂 W tym daniu genialnie sprawdza się posypka z czerstwego pieczywa, możecie użyć gotowej tartej bułki, lub wykorzystać pozostałe w domu resztki chleba, bułek i zrobić pyszny dodatek do jesiennych dań. Starta bułkę można wymieszać z dowolnymi ulubionymi dodatkami, ja podkręciłam ją pikantną harrisą i skórką cytrynową, świetnie sprawdzi się też biały pieprz, suszone zioła i resztki twardych serów. Życzę Wam pysznego, słonecznego i wesołego weekendu :-)!

PRZEPIS NA JESIENNY MAKARON Z KURKAMI I SERAMI

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • 250 g kurek
  • 3 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g koziej rolady
  • 3 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki wody spod gotowania makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 250 g świeżego makaronu

POSYPKA:

  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka harrisy w proszku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

DO PODANIA:

  • tarty parmezan
  • posiekana pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Bułkę tartą prażymy na suchej patelni i mieszamy harrisą i skórką z cytryny. Na suchej patelni smażymy kurki, aż puszczą całą wodę, która odparuje. Do kurek dodajemy masło i smażymy, dorzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy aż warzywa zaczną pachnieć i dodajemy kozi ser, mascarpone i wodę. Mieszamy sery aż się rozpuszczą i dodajemy makaron. Szybko mieszamy danie, aż sos oblebi kluski. rozkładamy na talerze, posypujemy parmezanem, pietruszką i bułką tartą.

Kurki

5 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *