RÓŻOWY HUMMUS Z KISZONYM BURAKIEM

hummus

Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Odżywiacie się lepiej? Gotujecie więcej w domu? Używki odstawione? U mnie tak pół na pół. Przez ten cholerny brak czasu często po prowrocie do domu nie mam najmniejszej ochoty na gotowanie i odżywiam się powiedzmy mało higienicznie 🙂 Dlatego w weekend rozpieszczałąm się zupą miso, udonem z domowym sosem i orzechami i pysznym i zdrowym hummusem z kiszonym buraczkiem. Pyszności, wspaniałości 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki tahiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kiszony burak
  • sól
  • 50 ml oliwy
  • 1/3 szkalnki zakwasu z lodówki

DO PODANIA:

  • chipsy z owoców korzennych

PRZYGOTOWANIE :

Tefal Cuisine Companion: Nakładamy ostrze do cięcia i dodajemy wszystkie składniki. Ustawiamy prędkość 10 i czas 3 minuty. Gotowe! Podajemy z chipsami z marchewki, pietruszki, buraka, lub ziemniaka 🙂

METODA TRADYCYJNA:  Do pojemnika dodajemy cieciorkę, pokrojonego w drobną kostkę buraka, sól, tahinę, sok z cytryny i blendujemy. Kiedy warzywa się połączą wleamy oliwę i zakwas z buraka. Jeśli nadal hummus jest zbyt gęsty dodajemy zimną wodę. Podajemy z chipsami z marchewki, pietruszki, buraka, lub ziemniaka 🙂

Buraczany hummus
Buraczany hummus

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *