Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Odżywiacie się lepiej? Gotujecie więcej w domu? Używki odstawione? U mnie tak pół na pół. Przez ten cholerny brak czasu często po prowrocie do domu nie mam najmniejszej ochoty na gotowanie i odżywiam się powiedzmy mało higienicznie 🙂 Dlatego w weekend rozpieszczałąm się zupą miso, udonem z domowym sosem i orzechami i pysznym i zdrowym hummusem z kiszonym buraczkiem. Pyszności, wspaniałości 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 szklanki tahiny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 kiszony burak
- sól
- 50 ml oliwy
- 1/3 szkalnki zakwasu z lodówki
DO PODANIA:
- chipsy z owoców korzennych
PRZYGOTOWANIE :
Tefal Cuisine Companion: Nakładamy ostrze do cięcia i dodajemy wszystkie składniki. Ustawiamy prędkość 10 i czas 3 minuty. Gotowe! Podajemy z chipsami z marchewki, pietruszki, buraka, lub ziemniaka 🙂
METODA TRADYCYJNA: Do pojemnika dodajemy cieciorkę, pokrojonego w drobną kostkę buraka, sól, tahinę, sok z cytryny i blendujemy. Kiedy warzywa się połączą wleamy oliwę i zakwas z buraka. Jeśli nadal hummus jest zbyt gęsty dodajemy zimną wodę. Podajemy z chipsami z marchewki, pietruszki, buraka, lub ziemniaka 🙂
Wspaniale się prezentuje! Lubię taki hummus!
Samo zdrowie! a nie ukrywam, że takie ładne hummusy przyjemnie sie je:-)