WIOSENNY ŚNIADANIOWY BAJGIEL ZE SZPARAGAMI I AWOKADO

Śniadaniowy bajgiel

Zeszły przedłużony weekend spędziłam na przedawkowywaniu życia w Berlinie 😉 Wszystko kręciło się wokół chleba i genialnych berlińskich wypieków, ale znalazłyśmy też chwilę na inne przyjemności 😉 Wróciłam zachwycona piekarzami i ich pracą. Zwiozłam torby wypieków, które teraz zamrożone czekają na swoją kolej i utyskuję, że w Łodzi tak cięzko o dobry chleb. Wiem, że zanim rzemiślnicy z różnych profesji się odrodzą musi minąć jeszcze wiele lat, ale błagam – piekarze do roboty. Dość mrożonek z Chin, nastawcie zakwas i upieczcie nam dobry chleb. Gwarantuję, że będzie się rozchodził jak świeże bułeczki, a dziewczyny będą stały w kolejce po autografy. Jedną z rzeczy jaka zachwyca mnie w dobrych restauracjach są domowe wypieki. Za każdym razem w  koncepcie Water&Wine  objadam się przepysznym pieczywem domowego wypieku z masłem. Prawdę mówiąc nie ma lepszego preludium do kolacji niż świeża kromka chleba z masłem i solą. W prostocie siła kochani, wymagajmy więcej od życia i jedzenia a wyeliminujemy sztuczne pieczywo ze sklepowych półek :-)!

SKŁADNIKI 2 porcje:

  • 2 bajgle
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie twarożku koziego
  • 8 szparagów
  • 2 jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awoakado
  • sól
  • pieprz
  • oliwa czosnkowa
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE :

Bajgle przekrawamy na pół i podsmażamy na maśle. Podsmażone bajgle nacieramy czosnkiem. Szparagi tniemy w cienkie plasterki, zostawiając główki do dekoracji. Na oliwie smażymy szparagi ok. 6-7 min, aż zmiękną i delikatnie zbrązwieją. Jaja sadzimy, tak, aby żółtko pozostało płynne. Awokado kroimy w cieniutkie plasterki.

Bajgle smarujemy kozim twarożkiem, wykładamy usmażone szparagi i awokado – skrapiamy całość sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na 2 połówki wykładamy jaja, które delikatnie solimy. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy ciepłe.

Bajgle ze szparagami
Bajgle ze szparagami
Chleby - Water&Wine
Chleby – Water&Wine

2 komentarze

Skomentuj Wypieki Beaty Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *