RUCOLA, AVOCADO, JAJKO W KOSZULCE

sałatka z avocadoPyszna zielona, wiosenna, zdrowa i sycąca sałatka z jajkiem w koszulce, avocado, ziołami i lekkim winegretem.  Polecam na lunch, lub dietetyczną kolację:)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 opakowania rucoli
  • 1 avocado
  • 1/2 pęczka mięty lub kolendry
  • 2 jajka
  • oliwa ok. 1/3 szklanki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny

W przygotowaniu idealnych jajek w koszulkach najważniejsza jest ich świeżość, możemy ją sprawdzić wkładając jajko do pojemnika z wodą. Jajka świeże powinny opaść na dno naczynia. Nie wbijamy jajek bezpośrednio do garnka z wodą, wbijamy je do miseczki. W wysokim garnku zagotowujemy wodę i delikatnie solimy. Widelcem mieszamy wodę tak, aby powstał “wir” i w samo oko cyklonu wlewamy z miseczki jajko. Gotujemy je ok. 2 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i osuszamy na ręczniku papierowym.

Rucolę mieszamy z miętą/kolendrą, polewamy połączoną oliwą z octem balsamicznym, układamy pokrojone w plastry avocado skropione cytryną i  na avocado kładziemy ugotowane jajko.

sałatka z avocado i jajkiem

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *