Pyszna zielona, wiosenna, zdrowa i sycąca sałatka z jajkiem w koszulce, avocado, ziołami i lekkim winegretem. Polecam na lunch, lub dietetyczną kolację:)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1/2 opakowania rucoli
- 1 avocado
- 1/2 pęczka mięty lub kolendry
- 2 jajka
- oliwa ok. 1/3 szklanki
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny
W przygotowaniu idealnych jajek w koszulkach najważniejsza jest ich świeżość, możemy ją sprawdzić wkładając jajko do pojemnika z wodą. Jajka świeże powinny opaść na dno naczynia. Nie wbijamy jajek bezpośrednio do garnka z wodą, wbijamy je do miseczki. W wysokim garnku zagotowujemy wodę i delikatnie solimy. Widelcem mieszamy wodę tak, aby powstał “wir” i w samo oko cyklonu wlewamy z miseczki jajko. Gotujemy je ok. 2 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i osuszamy na ręczniku papierowym.
Rucolę mieszamy z miętą/kolendrą, polewamy połączoną oliwą z octem balsamicznym, układamy pokrojone w plastry avocado skropione cytryną i na avocado kładziemy ugotowane jajko.
Uwielbiam tę sałatkę. Dziś zrobiłam ją znowu i nawet jajko w koszulce wyszło mi nieźle 🙂 choć oczywiście do ideału ze zdjęcia jeszcze daleko…
Super, trening czyni mistrza:)