Pyszna sałatka ze smażonym stekiem jagnięcym – ja użyłam steku z udźca – ziołowym sosem z dużą ilością natki pietruszki i dojrzewającym litewskim Dziugasem.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- stek jagnięcy ok. 250 gram
- rucola
- ser Dziugas
- natka pietruszki drobno posiekana
- mięta – kilka listków
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 suszona papryczka chilli
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Stek smażymy tak jak w tym przepisie. Odstawiamy mięso, aby chwilkę odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy ziołowe masło – mieszamy miętę, pietruszkę, chilli, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą. Mięso kroimy w cienkie paski. Na talerzu układamy garść rukoli i skrapiamy ją oliwą, na rucoli układamy stek z masłem ziołowym, posypujemy Dziugasem i zjadamy ze smakiem:)
Wygląda pysznie. Gratuluję popularyzacji jagnięciny… 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję:)) Jagnięcina jest wspaniała, będzie więcej przepisów z jej wykorzystaniem:)