Tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą orzechową z kwaśnym jabłkiem. Niezbyt słodkie, bardzo orzechowe pyszne małe babeczki idealne do mocnej kawy:-)
SKŁADNIKI:
- kruche ciasto z tego przepisu
- 60 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 ubite jajko
- 10 g mąki
- 100 g zmielonych orzechów włoskich, lub laskowych
- 2 jabłka
6 foremek do babeczek posmarować masłem i wyłożyć przygotowanym kruchym ciastem. Foremki z ciastem chłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, powoli dodać jajko i ucierać do otrzymania jednolitego kremu. Mąkę i orzechy dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek i ułożyć na niej pokrojone w piórka jabłka. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż masa orzechowa* się zetnie. Podawać udekorowane miętą lub/i z lodami:-)
* inspiracja na masę orzechową pochodzi z “Wielkiej Księgi Przepisów” KitchenAid’a – w oryginalnym przepisie zamiast jabłek użyto gruszek gotowanych w czerwonym winie.
Pysznie:) lubię takie małe tartaletki:)dodałabym trochę cynamonu:)
Będzie wspaniale pasował:)