SERNIK KAJMAKOWY Z SOLONYM KARMELEM

sernikNajbardziej lubię serniki bez spodu z sezonowymi owocami – z braku owoców użyłam solonych orzechów i kajmaku. Sernik wyszedł bardzo delikatny i wilgotny, delikatnie piankowy. Dodatek solonych orzeszków miło urozmaica słodki smak ciasta.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g. białego kremowego serka – ja użyłam President
  • 50 g. cukru – dzięki małej ilości cukru, sernik pomimo kajmakowej polewy nie jest za słodki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietanki 36% – dzięki jej dodatkowi sernik ma bardzo wilgotną, delikatną konsystencję ( jeśli ktoś lubi zwarte serniki można ją pominąć)
  • puszka kajmaku, lub masy korówkowej
  • solone orzeszki ziemne 100g
  • sól

Masło, cukier i 1/2 puszki masy korówkowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy ser, śmietankę, jajka i mąkę. Miksujemy na jednolitą masę.  Formę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową. Dodajemy 1/3 orzeszków, które opadną na dno. Ja dodałam wszystkie orzechy co było błędem, straciły one w masie słoność, dlatego lepiej udekorować nimi sernik. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, po tym czasie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut. W garnuszku podgrzewamy pozostałą śmietankę z kajmakiem i solimy.  Polewamy ostudzony sernik masą kajmakową dekorujemy pokruszonymi solonymi orzeszkami. Sernik jest idealny po odstawieniu do lodówki na kilka godzin.

sernik z kajmakiem

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *