Najbardziej lubię serniki bez spodu z sezonowymi owocami – z braku owoców użyłam solonych orzechów i kajmaku. Sernik wyszedł bardzo delikatny i wilgotny, delikatnie piankowy. Dodatek solonych orzeszków miło urozmaica słodki smak ciasta.
SKŁADNIKI:
- 500 g. białego kremowego serka – ja użyłam President
- 50 g. cukru – dzięki małej ilości cukru, sernik pomimo kajmakowej polewy nie jest za słodki
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietanki 36% – dzięki jej dodatkowi sernik ma bardzo wilgotną, delikatną konsystencję ( jeśli ktoś lubi zwarte serniki można ją pominąć)
- puszka kajmaku, lub masy korówkowej
- solone orzeszki ziemne 100g
- sól
Masło, cukier i 1/2 puszki masy korówkowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy ser, śmietankę, jajka i mąkę. Miksujemy na jednolitą masę. Formę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową. Dodajemy 1/3 orzeszków, które opadną na dno. Ja dodałam wszystkie orzechy co było błędem, straciły one w masie słoność, dlatego lepiej udekorować nimi sernik. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, po tym czasie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut. W garnuszku podgrzewamy pozostałą śmietankę z kajmakiem i solimy. Polewamy ostudzony sernik masą kajmakową dekorujemy pokruszonymi solonymi orzeszkami. Sernik jest idealny po odstawieniu do lodówki na kilka godzin.
musi byc oblędne w smaku 🙂 zwłaszcza ten solony karmel mmmm….
Sernik ma bardzo delikatna, wilgotna strukture a karmel marzenie;) polecam na swieta!
mniam, wygląda bosko ..
i równie dobrze smakuje:)
Upieczony i zjedzony! Rewelacja! Polecam!
Bravo!!
Wlasnie siedzi w piekarniku :))) wszyscy domownicy czekaja niecierpliwie na pierwsza odsłone kajmakowego sernika …. mmmm ale zapach 🙂
Cudownie, proszę koniecznie o info. czy smakował:-)))