Peklowany w soli surowy łosoś – w wersji z dodatkiem startych buraków jest daniem niezwykle delikatnym w smaku i aromatycznym. Czas przygotowania jest dość długi, ale warto uzbroić się w cierpliwość, smak tak przygotowanej ryby wynagradza wszystkie trudy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg surowego filetu z łososia
- sól do natarcia ryby ok. 3-4 łyżki
- 50 ml wódki
- łyżka cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 starte surowe buraki
- koperek
- łyżka oliwy
- czarny pieprz
Łososia osusz i ułóż skórą dołu w naczyniu, skrop filet wódką następnie natrzyj rybę wymieszanym cukrem z solą i skórką z cytryny, na tak przygotowaną rybę nałóż starte buraki, przykryj folią spożywczą i obciąż np. pełnymi puszkami. Po 2 dniach wylej zebrany w naczyniu sok, przewróć rybę i włóż z powrotem do lodówki na 2 dni. Po tym czasie łososia wyjmij z naczynia, usuń marynatę, cieniutko pokrój w plastry i podawaj skropionego cytryną, odrobiną oliwy, posiekanym koperkiem i doprawionego świeżo mielonym pieprzem.