GRAVLAX

gr5

Peklowany w soli surowy łosoś – w wersji z dodatkiem startych buraków jest daniem niezwykle delikatnym w smaku i aromatycznym. Czas przygotowania jest dość długi, ale warto uzbroić się w cierpliwość, smak tak przygotowanej ryby wynagradza wszystkie trudy.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowego filetu z łososia
  • sól do natarcia ryby ok. 3-4 łyżki
  • 50 ml wódki
  • łyżka cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 starte surowe buraki
  • koperek
  • łyżka oliwy
  • czarny pieprz

Łososia osusz i ułóż skórą dołu w naczyniu, skrop filet wódką następnie natrzyj rybę  wymieszanym cukrem z solą i skórką z cytryny, na tak przygotowaną rybę nałóż starte buraki, przykryj folią spożywczą i obciąż np. pełnymi puszkami. Po 2 dniach wylej zebrany w naczyniu sok, przewróć rybę i włóż z powrotem do lodówki na 2 dni. Po tym czasie łososia wyjmij z naczynia, usuń marynatę, cieniutko pokrój w plastry i podawaj skropionego cytryną, odrobiną oliwy, posiekanym koperkiem i doprawionego świeżo mielonym pieprzem.

 

gravlax w buraczkach
gravlax w buraczkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *