Ciasto czekoladowe, które nigdy się nie znudzi. Można je wykorzystać na dziesiątki sposobów i szaleć z dodatkami. Dziś prezentuję 4 wersje wykorzystania brownie: z orzechami i gruboziarnistą solą, z białą czekoladą, z jagodami i jako mini sufleciki.
SKŁADNIKI NA 1 TORTOWNICĘ:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- pół kostki masła
- 130 g. mąki
- 300 g. cukru
- opcjonalnie: gruboziarnista sól, orzechy laskowe, jagody, truskawki, wiśnie, rabarbar, tabliczka białej czekolady.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Do masy czekoladowej wlewamy masę jajeczną i dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Mamy gotową bazę.
- brownie z orzechami: ok. 2 garści orzechów laskowych siekamy i mieszamy z ciastem. Brownie wylewamy do tortownicy, posypujemy gruboziarnistą solą i całymi orzechami laskowymi. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni
- brownie z białą czekoladą: 1 tabliczkę białej czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki i wkładamy do zamrażarki. Brownie przed wstawieniem do piekarnika posypujemy zmrożonymi wiórkami i pieczemy przez ok. 40 minut w 160 stopniach
- brownie z owocami: moim zdaniem najsmaczniejsze jest z jagodami. Ciasto wylewamy do tortownicy, posypujemy dużą ilością jagód i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach
- sufleciki: formy od sufletów smarujemy masłem i posypujemy np. otrębami. Wylewamy brownie i dekorujemy ulubionymi owocami.
Brownie z tego przepisu jest mocno czekoladowe i nie za słodkie. Jeśli lubimy słodkie desery możemy dodać więcej cukru do ciasta.
Piękne Ci wyszło 🙂
Pięknie dziękuję:-)