PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

IMG_2939aBakłażan/oberżyna/gruszka miłości to piękne i pyszne warzywo jest bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Jednym z moich ulubionych dań jest pasta z pieczonych bakłażanów. Bardzo prosta i zdrowa, może być podawana jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw, lub jako samodzielne danie.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 cebulka dymka
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Bakłażany pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 1,5 godziny. Pomidora, cebulę i czosnek drobno kroimy, lub miksujemy w blenderze. Upieczone bakłażany wydrążamy i drobniutko siekamy. Pomidora, cebulę, i czosnek mieszamy z bakłażanami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy posypane natką kolendry.

mix

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *