Koniec wakacji to pomidory. Żółte, czerwone, zielone, paprykowe, polne, malinowe, wężowe, koktajlowe – nie sposób wszystkich zliczyć. Taka też jest ta zupa, kolorowa, pomidorowa z intensywną rybną nutą. Pyszna, zniknęła w jeden dzień. Na szczęście sezon na pomidory w pełni i zupa na pewno jeszcze w nim wróci na nasz stół.
SKŁADNIKI:
- skóry i głowy wędzonych ryb – min. 2 szt.
- 4 młode marchewki
- 1 pietruszka z natką
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki wędzonego, lub zwykłego czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- pieprz czarny
- 2 kg kolorowych pomidorów
- chipsy z jarmużu jak tu
W dużym garnku zalewamy wodą ryby, marchew, pietruszkę, czosnek i przyprawy. Zagotowujemy wywar i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Pozwalamy zupie gotować się przez ok. 1 godzinę, lub dłużej. Po tym czasie odcedzamy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i masło. Ponownie zagotowujemy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy aż pomidory zmiękną. Blendujemy zupę na krem i podajemy z chipsami z jarmużu.