Ciasto ze śliwkami to klasyk końca lata. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, zamiast śliwek możemy wykorzystać inne sezonowe owoce, lub wypróbować galette wytrawne.
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g. zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
Mąkę łączymy z solą i cukrem i dodajemy pocięte w kawałki masło. W palcach rozcieramy mąkę z masłem, aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i łączymy je z okruszkami powoli dolewając wodę, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Kiedy ciasto będzie gładkie, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
FARSZ:
- 1 kg śliwek węgierek
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
Śliwki drylujemy i posypujemy mieszanką mielonych migdałów, cukru i bułki tartej. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i na środku układamy owoce. Boki ciasta zawijamy przykrywając część śliwek. ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Całość posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. ciasto odstawiamy do wystygnięcia i podajemy samo, luz z bitą śmietaną.
Rewelacja, rewelacja!!! Robię to ciacho już po raz trzeci. Śliwki plus migdały to jest to, co misie przed zimą lubią najbardziej. Pierwszą wersję trochę sknociłam, dodając za dużo wody i musiałam się ratować dodatkiem mąki, ale i tak było pyszne.:-)))
Super!!! jesień to czas takich pysznych połączeń:))