Kiedy na rynku zobaczyłam te piękne rudzielce od razu wiedziałam, że część trafi klasycznie na patelnię, a cześć na pyszną drożdżową focaccię, która okazała się strzałem w 10! Pieczywo jest miękkie, elastyczne i bardzo smaczne. Możemy je podawać zimne, lub podgrzewać w piekarniku. Najlepiej smakuje maczane w oliwie z solą. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 40 g. świeżych drożdży
- 500 g mąki
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 kg rydzy
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy dodać zaczyn i wyrabiać powoli dodając oliwę. Wrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, blachę piekarnika smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozciągamy ciasto delikatnie tak, aby wypełniło całą blachę. Na ciasto wykładamy rydze, zioła, solimy i pieprzymy. Odstawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni.
Wygląda wybornie 🙂
Ciasto jest tak dobre, że z samą solą będzie równie wyborna! Polecam!!!
znałam tylko wersję z pomidorami lub oliwkami!
Zaszalałaś 🙂
podoba mi się, zapisuje pomysł 😉
🙂 Z grzybami i dużą ilością ziół jest obłędna!
Musi być pyszna. Robiłam kiedyś z kurkami i cebulą, pycha!
Dziękuję za dołączenie do grzybowej akcji:) Pozdrawiam:)
Kurki ukochane:-) na pewno jeszcze coś grzybowego dorzucę do akcji, pozdrawiam!
Oniemiałam!! Co za piękne połączenie dwóch tradycji! Focaccia musiała być cudowna!!
Dziękuję bardzo:-) a focaccię bardzooo polecam!