Jagnięcina, aromatyczne przyprawy i jesienne warzywa z kuskusem to idealna jesienna kolacja. Inspiracją na to danie był tadżin z łopatki jagnięcej przygotowywany przez Jamiego Olivera, dużo bardziej czasochłonny i pracochłonny – to jego uproszczona wersja. Kiełbaski są dość tłuste, dlatego smażymy je na suchej patelni, dzięki czemu wytopi się z nich większość tłuszczu. Jagnięcinę w tej formie można kupić bez przypraw, lub z dodatkiem kolendry i czosnku. Ja wybieram wersję bez dodatków, ze względu na bardzo bogate smaki w podstawie dania. Bardzo smaczne i udane połączenie smaków, a do tego błyskawiczne w wykonaniu.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 kiełbaska jagnięca
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 papryczka chilli
- pół cytryny
- oliwa
- świeża kolendra
- biały sezam
- kumin
- pistacje garść
- szklanka kuskusu
Kuskus przygotowujemy w proporcjach 2:1 – jedną szklankę kuskusu zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, solimy i czekamy aż kaszka wchłonie cały płyn. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek, chilli i pokrojonego w kostkę pomidora. Na suchej patelni smażymy z obu stron kiełbaskę. Do warzyw dodajemy cytrynę i lekko ją podsmażamy. Na rozgrzanej patelni prażymy kumin, rozcieramy go w moździerzu. Kumin mieszamy z sezamem i pistacjami. Kuskus wykładamy na talerz, polewamy go sosem powstałym podczas smażenia warzyw. Warzywa i kiełbaskę układamy na kaszce, posypujemy uprażonymi przyprawami i świeżą kolendrą.
Witam, gdzie można kupić takie kiełbaski ?
W Łodzi mogę podać konkretny adres, który podeślę Ci na priva, niestety w innych miastach nie wiem:-(
Ja robię sama kiełbaski z jagnięciny… Mam dobrego producenta jagnięciny – Pan Gugulski. Znalazłam w kajecie po mojej babci fajny przepis, no i z niego korzystam 🙂
Super, mogę tylko pozazdrościć!