Sezon na brukselkę w pełni. Ta mała, śliczna kapustka to witaminowa bomba, korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy. A za oknem stalowo, zimowo…brr
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1/3 kostki masła
- szklanka białego wina
- świeży tymianek
- 200 g brukselki
- 2 plastry prosciutto
- parmezan
Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kaszę kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie czysta. Wypłukaną kaszę dodajemy do podsmażonej cebuli, zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli wino zbyt szybko wyparowało dodajemy po trochu wodę, aby kasza napęczniała. Po zdjęciu z ognia, kaszę odstawiamy pod przykrywką na kwadrans, aby wchłonęła cały płyn.
Brukselkę blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na suchej patelni smażymy szynkę ok. 2 minuty z każdej strony. Na patelni po smażeniu szynki rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy brukselkę. Dodajemy świeży tymianek, ugotowany pęczak i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy z uprażoną szynką, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.