NAJLEPSZA ZUPA OGÓRKOWA

IMG_0488Lubię kwaśne smaki, a ta zupa jest bardzo kwaśna i bardzo pyszna. Chcąc złagodzić jej smak możemy zabielić ją słodką śmietanką. Tak wyraziste zupy nie potrzebują mięsnej wkładki, warzywa oddają w trakcie długiego wolnego gotowania całe dobro, mięsożercy jednak mogę do ugotowania wywaru wykorzystać np. na wędzonkę, lub podroby. Polskie zupy są wspaniałe, w książkach kucharskich z okresu międzywojnia spectrum zup jest wręcz szalone, a kwaśne zupy to nie tylko kapuśniak i ogórkowa, ale również zupy cytrynowe, limonkowe i oczywiście rosyjska solanka. Sezon na zupy w pełni, polecam rozgrzewające pyszne polskie klasyki:-)

SKŁADNIKI:

  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 marchewka starta na tarce
  • natka pietruszki
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Opaloną cebulę i obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą. Warzywa z przyprawami gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy kolejny kwadrans, mniej więcej w połowie gotowania ziemniaków dodajemy startą marchewkę. Na maśle podsmażamy starte ogórki kiszone, dodajemy je do zupy i gotujemy kolejny kwadrans. Do gotowej zupy dodajemy świeżo siekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

IMG_0479

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *