Błyskawiczna w przygotowaniu smażona wołowina z warzywami i kluseczkami. Klasyka kuchni azjatyckiej, która pozwala na wiele improwizacji i swobody. Jeśli jesteśmy na diecie możemy zrezygnować z noodli, warzywami również możemy żonglować – coś odjąć coś dodać, najważniejsze żeby warzywa były chrupkie i jędrne, a mięso wcześniej zamarynowane.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 200 g polędwicy wołowej
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 4 cm kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 2 dymki
- 1 papryczka chilli
- łyżka oleju sezamowego i kilka kropli do podania
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka oleju słonecznikowego
- noodle
- świeża kolendra
- sezam
Polędwicę tniemy na cieniutkie plasterki i marynujemy przez minimum godzinę z 1 startym ząbkiem czosnku, połową startego imbiru, 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką sosu sezamowego. Noodle przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa tniemy w drobne paseczki. W woku rozgrzewamy olej słonecznikowy, na który wrzucamy mięso, następnie dodajemy imbir, czosnek, cukinie, chilli, pora, paprykę i dymkę. Smażymy ok. 2 minuty i wlewamy sos sojowy, gotujemy kolejną minutę i dodajemy noodle. Całość podgrzewamy ok. 30 sek. Podajemy skropione sosem sezamowym, sezamem i świeżą kolendrą.