LEKKO SŁONE CZEKOLADOWE CIATECZKA – MOMOFUKU MILK BAR

IMG_1811To trzeci wypiek jaki pokusiłam się zrobić z książki Momofuku Milk Bar z przepisami Christiny Tosi i na pewno nie ostatni. Wszystkie wypróbowane do tej pory receptury są genialne, ale te ciasteczka…nie jadłam lepszych. Bardzo czekoladowe, lekko słone, z kawałkami kruszonki, idealne! Przez trzy dni kiedy powoli znikały były świeże i kruche, autorka przepisu poleca trzymanie ich w lodówce, zachowują świeżość do miesiąca, ale kto by je tak dług trzymał;-)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła roztopionego

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Do misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki, roztopione masło i mieszamy. Powstaną małe grudki, które rozsypujemy na papierze do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut. Wystudzone dodajemy do masy na ciasteczka, dzięki nim struktura ciasteczek będzie przyjemnie chrupka.

IMG_1781

SKŁADNIKI NA OK. 25 SZT CIASTECZEK:

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady  – rozpuszczonej
  • 200 g mąki
  • 100 g kakao
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sodki
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli

W dzieży miksera mieszamy przez ok. 3 minuty masło i cukier. Do lekko ubitej masy dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i mieszamy kolejne 8 minut. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dosypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodkę i sól. Miksujemy ok. minutę i wsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonkę delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Za pomocą gałki do nabieramy ciasto i delikatnie w dłoniach je spłaszczamy, układamy w pojemniku plastikowym i schładzamy minimum godzinę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy schłodzone ciastka i pieczemy je równo 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia.

IMG_1814

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *