Rybka z grilla? ZAWSZE :-)! Na upały i na deszcz, smakuje wyśmienicie i robi się “sama”. Zamarynowany łosoś jest niezwykle soczysty i pyszny, a salsa przyjemnie orzeźwiająca. W kilka chwil mamy gotowy obiad a oszczędzony czas spędzajmy na słońcu :-)))
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 300 g filetu łososia bez skóry
- pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- oliwa
- sok z cytryny
- 8 plasterków cytryny
- patyczki do szaszłyków
SALSA:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 cebuli
- miechunka pomidorowa marynowana – opcjonalnie
- mięta
- sól
- pieprz
- oliwa
Osuszoną i umytą rybę tniemy w grubą kostkę. Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Rybę w marynacie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
SALSA: Warzywa tniemy w drobną kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy łososia przeplatając plastrami cytryny. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki po ok. 3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą warzywną. Pycha!