HUMMUS Z BAKŁAŻANA

D71A9341Piękne, purpurowe, jesienne oberżyny kuszą na straganach, mogłabym je jeść codziennie. Zapiekane, duszone, pieczone, w każdej postaci uwielbiam. Poniżej przepis na super prostą pastę, którą podałam do tej focacci. Wedle uznania możemy dodać  chilli jeśli lubimy bardziej pikantne smaki, a czosnek możemy upiec z bakłażanem, aby nadać paście orzechowy smak, pasta przyjmie każdą improwizację 🙂 A ja już się cię cieszę na piękną długą warzywną jesień 🙂

SKŁADNIKI:

  • bakłażan
  • 2 łyżki tahiny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • mięta
  • sól
  • oliwki w oliwie z chilli

Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni, aż całkowicie zmięknie, a skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Upieczonego bakłażana odstawiamy do wystygnięcia. W blenderze miksujemy na jednolitą masę miąższ z bakłażana, czosnek, pastę tahini i jogurt. Hummus doprawiamy solą i podajemy z oliwkami, pikantną oliwą i świeżą miętą.

D71A9348

Warzywa psiankowate 2014

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *