No trudno dynia jest niezaprzeczalną królową jesieni i ja też nie mogę się jej oprzeć. Prawdopodobnie macie już po wyżej dziurek w nosie dyniowych zup kremów, zapiekanek z dyni i pomarańczowych słodkich wypieków. No co zrobić, taka jesień 😉 Zawsze pod ręką, w dziesiątkach odmian, cudo nie warzywo! Tym razem upieczona wylądowała w sezonowym zestawie z orzechami, bryndzą i tymiankiem. Pycha!
SKŁADNIKI:
- bagietka
- 200 g dyni piżmowej
- bryndza podhalańska
- orzechy laskowe
- tymianek
- sól
- pieprz
- 1 czerwona papryczka chilli
- oliwa
Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć grillowanie i lekko ją przypalić aby nabrała dymnego aromatu. Miękką dynię blendujemy z solą i chilli,
Grzanki smażymy na oliwie na złoty kolor. Na grzanki wykładamy pastę z dyni, bryndzę, orzechy i tymianek. Zjadamy ciepłe. Przepychota!