Upały i lato wróciło! A dla ochłody zawsze – dobre lody! Dzisiaj lody inne niż zawsze, semifreddo. Trochę lody, torchę ciasto, trochę fantazji:-) Warstwowe dodatki, letnie owoce, chrupiące ciasteczka, wszystko pyszne i bardzo sycące. To deser, który proponuję jeść na śniadanie, w ramach letniej rozpusty 😉
PRZEPIS NA DOMOWE SEMIFREDDO Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
WARSTWA WANILIOWA:
- 300 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii
WARSTWA Z CZARNEJ PORZECZKI:
- 300 g czarnej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- 20 ml burbona
WARSTWA CIASTECZEK:
- 16 ciasteczek owsianych
- 2 łyżki lemon curd
DO PODANIA:
- gorzka czekolada
- maliny
PRZYGOTOWANIE:
Masa waniliowa: Z jajek i cukru kręcimy kogel – mogel. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając ziarnka wanilii. Delikatnie mieszamy jogurt grecki z koglem moglem i ubitą śmietaną. Gotowe.
Warstwa porzeczkowa: Czarną porzeczkę dokładnie myjemy, przebieramy z lisci, gałązek i osuszamy. W garnuszku o grubym dnie przygotowujemy karmel z cukru, masła i burbona. Dodajemy owoce i prażymy ok. pół godziny, aż owoce zaczną się rozpadać. Gotujemy do uzyskania gęstej konfitury. Studzimy.
Warsztwa ciasteczkowa: ciasteczka kruszymy i mieszamy z lemon curd.
Keksówkę wykadamy folią aluminiową, wykładamy pierwszą warstwę ciastek, na nią wykłądamy część kremu waniliowego i świeże maliny. Na warstwę malin idzie warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Kolejna warsztwa ciasteczek, kremu waniliowego, dżemu i kończymy ciasteczkami. Powinna zostać nam część kremu waniliowego, który użyjemy następnego dnia do udekorowania lodów. Semifreddo przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na noc. Rano wyjmujemy lody z zamrażalnika, powinny bez probemy wyjść z keksówki, przekłądamy na talerz, zdjemujemy folię i rozprowadzamy pozostały krem. Na krem ścieramy gorzką czekoladę, wykłądamy świeże maliny i ponownie wkładamy deser do zamrażalnika na min. 30 min. Deser kroimy gorącym nożem w plastry i zjadamy. Semifreddo w lodówce może stać ok. 2-3 dni.
Pod tym linkiem, znajdziecie więcej przepisów na domowe lody.
Wow, wygląda super 🙂
Dziękuję! Idealny posiłek na te tropiki:-)))