Perliczka jest dość małym ptaszkiem o chudym mięsie, wyśmienicie nadaje się zarówno na rosół jak i do pieczenia. Nie obkładałam jej słoniną, ani boczkiem, zabezpieczyłam mięso przed wysuszeniem zostawiając ją na noc w mieszance wody z solą, a następnie faszerując mieszanką masła z ziołami. Podczas pieczenia co jakiś czas musimy podlewać ją wytopionym masłem, a 20 minut przed końcem pieczenia nakładamy na skórkę mieszankę anchovies z bułką tartą. Mięso przenika niesamowitymi aromatami cytryn, kopru i anchovies. Idealny niedzielny obiad.
SKŁADNIKI:
- 1 perliczka
- 2 cytryny
- 1/2 kostki masła
- pęczek koperku
- skórka starta z 1 całej cytryny
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 6 filecików anchovies
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki soli
- woda – tak aby zakryła całą perliczkę
- 1 główka czosnku
- 1 główka oliwy
Perliczkę zostawiamy na noc w mieszance wody z solą – dzięki temu mięso będzie soczyste. Po wyjęciu z solanki, papierowym ręcznikiem osuszamy mięso ptaka i pod zluzowaną skórę wkładamy masło wymieszane z pociętym koperkiem i otartą skórką z cytryny, resztką tej mieszanki smarujemy skórą na zewnątrz. W brytfance układamy pocięty w ćwiartki koper włoski, połowę cytryny (drugą połówką nadziewamy perliczkę) i przeciętą na pół główkę czosnku. Na warzywach układamy perliczkę i polewamy warzywa oliwą. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni góra-dół, następnie smarujemy mięso mieszanką pociętych filecików anchovies wymieszanych z bułką tartą, zmniejszamy temp. do 160 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, pamiętajmy o polewaniu perliczki wytopionym masłem. Jeśli skórka jest za mało zarumieniona włączamy tylko górna grzałkę z termo obiegiem na dodatkowe 10 minut. Polecam ten przepis, super smak, supr aromat, duża frajda!