MAŚLANY KIMCHI UDON

Kimchi udon

Jeśli szukacie jeszcze prezentów gwiazdkowych zróbcie ten najsmaczniejszy i zarezerwujcie sobie, lub bliskim miejesce w Water & Wine   – od niedawna restauracja otworzyła swoje podwoje dla gości i w wybranych terminach możecie skosztować genialnych dań spod ręki zespołu Marka Flisińskiego.   Water & Wine   to miejsce gdzie eksperymentom nie ma końca. Szef Marek Flisiński stawia na rozwój i nie boi się kontrowersji. Pyszne bezglutenowe pieczywo podaje w sakiwakach uszytych ze skóry kóz, które wylądowały na talerzch gości w restauracji. Sam suszy wędliny, robi czarny czosnek i karmi gości runem leśnym. Wyszukuje okolicznych producentów i pasjonatów. Jego dania działają na wszystkie zmysły, ale przede wszystkim dają nam szczęście 🙂 To samo szczęcie odczułam jedząc to proste i rozgrzewające danie.

Kilka dni temu na instagramie zobaczyłam zdjęcie kimchi noodles i zaśliniłam telefon. Wiedziałam, że nie ma odwrotu – rzuciłam się biegiem do sklepu z żywnością orientalną i kupiłam cudowny sprężysty świeży udon. W lodówce czekało domowe kimchi z tego przepisu i pasta gochujang, która w mojej kuchni jest bazą do kimchi ramenu. W kwadrans zrobimy danie, które zaspokoi najwybredniejsze kubki smakowe. Sos dzięki solidnej porcji masła jest kremowy i miło oblepia makaron w połączeniu z żółtkiem powstaje petarda smaku. W starciu z kuchnią koreańską jestem bezsilna, jest pysznie, prosto i błyskawicznie. Koniecznie zróbcie sobie przedświąteczne noodle z kimchi. Przepis podpatrzony tu.

PRZEPIS NA MAŚLANY KIMCHI UDON

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • pół kostki masła
  • 200 g kimchi
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koreańskiej pasty gochujang
  • 400 g świeżych kluseczek udon
  • pęcek dymki
  • czarny sezam
  • 3 jaja

PRZYGOTOWANIE :

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na ćwiartce masła podsmażany odsączone i posiekane kimchi, aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy pastę gochujang, sos z kimchi i bulion, podgrzewamy ok. 10 min, aż kapustka zmięknie a sos się zrdeukuje. Do sosu dodajemy makaron i pozostałe masło, podgrzewamy kolejne 3  minuty aż masło się rozpuści, a sos pokryje makaron.

Makaron dzielimy na 3 porcje, na środku każdej układamy żołtko i posypujemy sezamem i dymką. Przepychota!!!!

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

Korean noodles
Korean noodles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *