Deszcz jesienny deszcz… pada od marca i końca nie widać. Zima będzie ciężka i długa, jesień będzie jak każdy widzi… do bani. Czemu to lato tak szybko się kończy??? Nie można się jednak poddawać! Medytujemy, ćwiczymy i jemy. Jemy kolorowo i apetycznie. Sezona na kurki w pełni. A czy coś lepiej poprawi nam nastrój niż super kaloryczny, pyszny makaron? Mnie może jszcze tylko czekolada 🙂 W tym daniu genialnie sprawdza się posypka z czerstwego pieczywa, możecie użyć gotowej tartej bułki, lub wykorzystać pozostałe w domu resztki chleba, bułek i zrobić pyszny dodatek do jesiennych dań. Starta bułkę można wymieszać z dowolnymi ulubionymi dodatkami, ja podkręciłam ją pikantną harrisą i skórką cytrynową, świetnie sprawdzi się też biały pieprz, suszone zioła i resztki twardych serów. Życzę Wam pysznego, słonecznego i wesołego weekendu :-)!
PRZEPIS NA JESIENNY MAKARON Z KURKAMI I SERAMI
SKŁADNIKI 4 PORCJE:
- 250 g kurek
- 3 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g koziej rolady
- 3 łyżki mascarpone
- 3 łyżki wody spod gotowania makaronu
- 1 łyżka masła
- 250 g świeżego makaronu
POSYPKA:
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka harrisy w proszku
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
DO PODANIA:
- tarty parmezan
- posiekana pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Bułkę tartą prażymy na suchej patelni i mieszamy harrisą i skórką z cytryny. Na suchej patelni smażymy kurki, aż puszczą całą wodę, która odparuje. Do kurek dodajemy masło i smażymy, dorzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy aż warzywa zaczną pachnieć i dodajemy kozi ser, mascarpone i wodę. Mieszamy sery aż się rozpuszczą i dodajemy makaron. Szybko mieszamy danie, aż sos oblebi kluski. rozkładamy na talerze, posypujemy parmezanem, pietruszką i bułką tartą.
pyszna propozycja! 🙂
Dzięki, koniecznie wypróbuj!
mniam, pyszności
mniam, polecam 😉
O ja Cię! 😮 Wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej… Trzeba spróbować 🙂