AROMATYCZNY GULASZ Z CZARNEJ SOCZEWICY

Czarna soczewica

Nigdy nie byłam specjalnie mięsożerna, ostatnio jednak odchodzę od mięsa coraz bardziej i większość moich dań to wegetariańskie wersje klasycznych przysmaków. A soczewica nie dość, że śliczna to taka wdzięczna:-) Można z niej zrobić prawdziwe cuda. Czerwona i zielona to klasyk, ale czarna to petarda. Grube, maślane ziarenka wyglądają zachwycająco i tak też smakują. Czuję, że zaprzyjaźnię sie z nią na dłużej, już nie mogę doczekać się połączenia jej w sałatkach z sezonowymi warzywami.  Tymczasem ruszam szukać afrykańskich smaków w Maroko 🙂 W środę o tej porzę będę wystawiać twarz w stronę słońca i  słuchać oceanu 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0, 5 l bulionu warzywnego
  • świeża kolendra
  • jogurt grecki
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru

PRZYGOTOWANIE :

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Cebulę, imbir i czosnek umieść w misie z założonym ostrzem tnącym i miksuj przez 10 sekund przy prędkości 11. Zastąp  ostrze mieszadłem i zgarnij składniki ze ścianek na środek misy. Dodaj przyprawy:  kumin, kolenfrę, chilli. Na 5 minut uruchom program Slow Cook P1. Przprawy się podrażą. Ponownie załóż ostrze tnące i miksuj przez 10 sekund przy prędkości 11.  Zastąp  ostrze mieszadłem i zgarnij składniki ze ścianek na środek misy. Do misy dodaj soczewicę, bulion, pomidory. Ustaw program Slow cook na 40 min, dopraw solą. Podajemy z jogurtem greckim, skropionym oliwą, wędzoną papryką, świeżą kolendrą. Pycha!

Metoda tradycyjna:

Na patelni prażymy:  kolendrę, kumin, chilli. Przyprawy ucieramy w moździerzu. W rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną  cebulę z czosnkiem i imbirem, po 3 minutach dodajemy suche przyprawy. Dodajemy soczewicę, podsmażamy, mieszamy i wlewamy bulion i pomidory. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30-40 min, doprawiamy solą. Podajemy z jogurtem grecki, wędzoną papryką, świeżą kolendrą. Pycha!

Gulasz z czarnej soczewicy
Gulasz z czarnej soczewicy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *