Kiedy dostaniesz skrzynkę sycylijskich cytrusów, nie rób z nich lemoniady, zrób tę pyszną tartę i schrup ją jak życie – ze smakiem 🙂 Tarta cytrynowa to klasyk, ale dodatek gorzko – słodkiego grejpfruta całkowicie ją odmienia. Staje się nieperzywidywalna i nieoczywista. Zimowa dziewczyna w żółtej sukience 🙂 Zabierz ją na przdnówkowy piknik, niech stopi śniegi!
SKŁADNIKI:
KREM CYTRUSOWY:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 grejpfruta
- sok z ok. 4-5 cytryn
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 1/3 szkalnki cukru trzcinowego
- 70 ml wody
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 100 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
CIASTO:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- odrobina zimnej wody
BEZA:
- 3 białka
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki zeimniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy soki owocowe i otartą skórkę z cytrusów. Następnie dodajemy mąkę i dokłądnie mieszamy, tak aby rozpuścić wszystkie grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, ponownie dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły i na koniec idą jaja. Powoli i dokładnie łączymy masę cytrusową z jajami aż całość ładnie zgęstnieje. Odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, orzechy i zimne masło robiąc coś w rodzaju kruszonki. Nastęonie dodajemy żółtko, odrobinę zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w ściereczkę i wstawiamy na 40 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki.
W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy je ubijać dodając powoli cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy ciasto 20 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy spód kolejne 15 min. Na spód wykładamy masę cytrusową i pianę. Ciasto wstawiamy do angrzanego peikarnika na ok. 20-25 min, aż beza lekko zbrązowieje. Upieczone ciacho zostawiamy do cąłkowitego ostygniecia, aby masa ładnie sie ścieła. Pycha!
Wygląda zjawiskowo i pewnie jest pyszna. Tarty uwielbiam więc chętnie wypróbuję przepis.
Bardzo dziękuję i bardzo polecam, ja kocham słodycze niestety całym sercem 🙂
Jakiej wielkości jest foremka na tartę? 23 cm czy 28-29 cm z ikei?
Foremka miała 25 cm 🙂
Pani Magdo, w jakiej ilosci wody nalezy podgrzac cukier?
Oj, przepraszam za przeoczenie, ja dałam około 70 ml wody, ona się bardzo zredukowała tworząc syrop cukrowy. Wszystko pięknie się zagęści i zsiądzie pod wpływem jaj i masła:-) Smacznego!
Dziekuje za odpowiedz. W ktorym momencie dodaje Pani skorke otarta z cytryny i pomaranczy? Przygotowuje tarte na weekend dla gosci a nie mam doswiadczenia w wypiekach. Z gory dziekuje za pomoc.
Cześć, jak wyszła tarta? Skórkę dodaję w tym samym momencie co soki, chodzi o wzmocnienie aromatu 🙂
Wygląda smakowicie! Coś czuję że będzie za mną chodzić przez parę dni.