Łódzka kuchnia regionalna nie jest specjalnie wysublimowana. To raczej proste robotnicze dania. Prażoki, śledzie w bułce, knedle ze śliwkami podawane z mięsem i młodą kapustą i mój faworyt zalewajka czyli zupa na gwoździu! U mnie w domu zalewajka okraszana była smażoną cebulą, w wielu miejscach podawana jest z białym serem, a zcasem nawet z boczkiem. Ja jestem jej fanką w wersji wege. Poniższy barszcz to zupa środka, coś pomiędzy zalewajką a białym barszczem. Zakwas zrobiłam na mąkach razowych jest przyjemnie ciężki i intensywny. Zupa jak an kryzysowe czasy przystało jest bez okrasy, nawet jej nie zabieliłam, zjedliśmy ją z chlebem z masłem i powiem Wam, że dawno nie miałam takiego zadowolenia:-) Kiście, kwaście, fermentujcie na potęgę, nie wiadomo kiedy znowu znajdziemy na to czas!
SKŁADNIKI NA ZAKWAS:
- 5 listków laurowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki mąki gryczanej razowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wody spod ogórków kiszonych
- 0,5 l letniej wody
BULION:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 listki laurowe
- 1 cebula
- pół główki czosnku
- kawałek pora
- ćwiartka selera
- pieprz
- 4 suszone grzyby
- majeranek
- 5 ziemniaków
- opcjonalnie 70 ml kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zakwasu mieszmay w słoiku i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4 – 5 dni codziennie mieszając zakwas. Gotowy zakwas będzie mocno kwaśny.
ZUPA: Grzybki namaczamy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Warzywa pieczemy w piekarniku aż będą mocno zrumienione, wręcz spalone.
Do dużego garnka przekładamy upieczone warzywa, listki laurowe i grzyby wraz z wodą spod moczenia i zalewamy je 2 2,5 litrami zimnej wody. Bulion doprawaiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1,5 godziny. Gotowy bulion odcedzamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 min i dodajemy dobrze wymieszany zakwas. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Jeśli lubicie zabielany barszcz do kubeczka ze śmietaną dodajcie gorącą zupę, zahartujcie śmietanę i wlejcie ją do barszczu. Pycha!