” Wagamama ways with noodles” to książka, po którą z przyjemnością sięgam kiedy mam ochotę na odrobinę Azji na talerzu. Przepisy zebrane w książce są szybkie, proste i bardzo smaczne. Poniżej wariacje na temat sałatki z kaczką:)
SKŁADNIKI – na 2 osoby:
- łyżka octu ryżowego
- łyżka miodu
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 100 ml zimnej wody
- 1 pierś kaczki pocięta na cienkie plastry
- łyżka oliwy
- 200g. noodli somen
- garść pociętej dymki
- 1/2 ogórka pociętego w cienkie paseczki
- 1 mała marchew pocięta w cienkie paseczki
- pół papryczki chilli
- 2 cm kawalek imbiru
- 2 łyżki sosu hosin
- 2 łyżki sezamu przyrumienione na suchej patelni
Składniki marynaty czyli ocet ryżowy, miód, sos sojowy i wodę wymieszaj i zagotuj, kiedy miód się rozpuści zdejmij z ognia i wystudź. Ostudzoną marynatą zalej kawałki kaczki, odstaw na co najmniej godzinę a najlepiej na noc do lodówki. Przygotuj noodle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej oliwę i podsmaż papryczkę chilli z imbirem, dodaj mięso i przez 3-4 minuty smaż kawałki kaczki wyjęte z marynaty – po usmażeniu odstaw. W dużej misce wymieszaj warzywa z noodlami i sosem hosin, na wierzchu ułóż kawałki podsmażonej kaczki i posyp uprażonym sezamem.