Pyszne dietetyczne naleśniki z papieru ryżowego idealne jako przystawka, lub danie główne. Podane z prostym sosem do maczania, zaskakują prostotą i złożonym smakiem.
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK:
- 8 naleśników ryżowych
- 8 surowych krewetek królewskich
- 1 marchewka – pokrojona w słupki
- 8 listków sałaty
- dymka
- łyżka oliwy
- łyżka czerwonej pasty curry
- makaron udon (opcjonalnie)
Krewetki obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy znajdujący się na grzbiecie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pastę curry, dodajemy oczyszczone, obrane krewetki i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy krewetki z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Papier ryżowy namaczamy przez na ok. 5 sekund w letniej wodzie, układamy go na czystym kuchennym ręczniku i osuszamy. Na papier nakładamy listek sałaty, krewetkę, dymkę, marchewkę i opcjonalnie makaron. Zawijamy jak krokiety i podajemy z sosem do maczania. Jeśli przygotowujemy danie kilka godzin przed podaniem, należy naleśniki przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.