RYBNE CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

1aAromatyczne curry zawsze poprawia mi nastrój. Jako danie jednogarnkowe jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu i pozwala na dużą improwizację w kwestii dodatków. W tej potrawie użyłam filetów białych ryb, ziemniaków i fasolki szparagowej. Potrawka była bardzo syta i rozgrzewająco pikantna.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 małe ziemniaki najlepiej młode
  • ok. 300 g. fasolki szparagowej pociętej na 2-3 cm kawałki
  • 300 g. filetów z białej ryby np. dorsz
  • 2 szalotki posiekane w piórka
  • 4 cm korzeń imbiru drobno starty
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 trawa cytrynowa rozgnieciona
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • świeża kolendra, lub pietruszka do podania

W dużym rondlu podsmażamy szalotki, czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową, kiedy warzywa uwolnią aromaty dodajemy przyprawy: kolendrę, kumin i kurkumę – podsmażamy ok. minutę. Do rondla wlewamy mleko kokosowe, ok. 3 łyżki wody i umyte, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną. Umytą i pokrojoną w ok.4 cm kawałki rybę wraz z fasolka dodajemy do gotujących się ziemniaków. Wyławiamy trawę cytrynową i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Gotujemy ok. 5 minut i podajemy posypane świeżą kolendrą, lub pietruszką.

4a

6 komentarzy

  • Hej, wlaśnie gotuję curry i mam dwa pytania: nie dodajesz do tego soli? 5 minut na ugotowanie fasolki, to troszkę mało …

  • smak jest generalnie bardzo dobry, ale:
    – trzeba koniecznie dodać soli (ok. 1 łyżeczkę)
    – krócej gotować ziemniaki
    – wcześniej wrzucić fasolkę (po ok. 10 minutach po ziemniakach)
    – później wrzucić rybę (po ok. 10 minutach od fasolki)
    – z własnej inicjatywy dodałam szpinak – 150 g i to była bardzo dobra decyzja (szpinakowi wystarczy minutka)

    • Cieszę się, że danie smakowało. Czas gotowania poszczególnych składników jest w dużej mierze uzależniony od ich gatunku np. ryby czy ziemniaki. A szpinak na pewno świetnie grał w curry:-)

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *