Kolejna propozycja dania ze szparagami jest zdecydowanie moją ulubioną formą przygotowania tego warzywa. Duszone w maśle szparagi zachowują pełną paletę smaków, a z dodatkiem pesto z liści rzodkiewki są idealną wiosenną propozycją na lekki posiłek.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- pęczek zielonych szparagów
- pół kostki masła
- 2 kromki chleba
- parmezan
- pęczek liści rzodkiewki
- 200 ml oliwy
- sól
Umyte i obrane szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i obkładamy masłem. Do nagrzanego piekarnika do 160 stopni wstawiamy szparagi na ok. 10 minut. Chleb kroimy w grubą kostkę i dokładamy do piekarnika, aby powstały nam złote grzanki. Umyte i dokładnie przebrane liście rzodkiewki solimy i blendujemy z oliwą na gładką pastę. Szparagi podajemy posypane grzankami i serem z rzodkiewkowym sosem do maczania
I te też zrobię 🙂 Może zamiast liści rzodkiewki dam czosnek niedźwiedzi:-)
Ojej, z czosnkiem niedzwiedzim będą cudowne!!!!
No i zrobiłam 🙂 Pycha!!!
Brawo!!!! 🙂