DUSZONE W MAŚLE SZPARAGI Z SOSEM Z LIŚCI RZODKIEWKI

IMG_9172aKolejna propozycja dania ze szparagami jest zdecydowanie moją ulubioną formą przygotowania tego warzywa. Duszone w maśle szparagi zachowują pełną paletę smaków, a z dodatkiem pesto z liści rzodkiewki są idealną wiosenną propozycją na lekki posiłek.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kostki masła
  • 2 kromki chleba
  • parmezan
  • pęczek liści rzodkiewki
  • 200 ml oliwy
  • sól

Umyte i obrane szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i obkładamy masłem. Do nagrzanego piekarnika do 160 stopni wstawiamy szparagi na ok. 10 minut. Chleb kroimy w grubą kostkę i dokładamy do piekarnika, aby powstały nam złote grzanki. Umyte i dokładnie przebrane liście rzodkiewki solimy i blendujemy z oliwą na gładką pastę.  Szparagi podajemy posypane grzankami i serem z rzodkiewkowym sosem do maczania

IMG_9176a

 

4 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *