CHOWDER

IMG_9531aKolejna zupa, która skradła moje serce. Gęsta, kremowa, bardzo sycąca o intensywnym aromacie ryb. Idealna dla fanów ryb i owoców morza. Polecam nawet na lato:-)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka kukurydzy, lub 2 świeże kolby
  • 6 szt. małych ziemniaków
  • śmietanka kremowa do zup 250 ml.
  • 2 litry wywaru rybnego np. takigo jak tutaj
  • ok. 100 g.  świeżej, lub wędzonej ryby
  • koperek
  • dymka
  • 1 mała papryczka chilli
  • pieprz

Zimniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Bulion rybny zagotowujemy, dodajemy do niego kawałki ryb i gotujmy na małym ogniu ok. 10 minut, dodajmy kukurydzę  – jeśli używamy kukurydzy świeżej, obkrawamy kolby z ziaren i dodajemy ziarna do wywaru – gotujmy kolejne 5 minut. Kiedy kukurydza zmięknie dodajemy ziemniaki, chilli, i śmietankę i podgrzewamy całość przez ok. 5 minut. Zupę miksujemy blenderem. Podajemy doprawioną pieprzem i posypaną koperkiem i dymką.

IMG_9529a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *