Pyszne maślane ciasto z wytrawnym nadzieniem, które zależy jedynie od naszej fantazji. Ja wykorzystałam wędzone ryby, przepiórcze jaja, sery, warzywa. Galettes wyśmienite są od razu po wyjęciu z piekarnika, ale również następnego dnia.
SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI
CIASTO:
- 300 g. mąki
- szczypta soli
- 180 g. masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę, sól i masło rozdrobnić palcami jak kruszonkę. Stopniowo dodawać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto chłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
FARSZ:
- kawałek twardego żółtego sera
- 1 pomidor
- 4 jajka przepiórcze
- resztki różnych ryb
- sumak
- 1 roztrzepane jajo
Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na okręgi i na każdym kawałku układamy tarty żółty ser, ryby i kawałki pomidora. Brzegi ciasta zakładamy do środka i formujemy delikatną falbankę. W środek tak przygotowanych ciast wbijamy jajka. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sumakim. Galettes pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 220 stopni.
1 komentarz