Galettes z jajkiem przepiórczym

IMG_9696aPyszne maślane ciasto z wytrawnym nadzieniem, które zależy jedynie od naszej fantazji. Ja wykorzystałam wędzone ryby, przepiórcze jaja, sery, warzywa. Galettes wyśmienite są od razu po wyjęciu z piekarnika, ale również następnego dnia.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI

CIASTO:

  • 300 g. mąki
  • szczypta soli
  • 180 g. masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Mąkę, sól i masło rozdrobnić palcami jak kruszonkę. Stopniowo dodawać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto chłodzić przez ok. godzinę w lodówce.

FARSZ:

  • kawałek twardego żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 4 jajka przepiórcze
  • resztki różnych ryb
  • sumak
  • 1 roztrzepane jajo

Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na okręgi i na każdym kawałku układamy tarty żółty ser, ryby i kawałki pomidora. Brzegi ciasta zakładamy do środka i formujemy delikatną falbankę. W środek tak przygotowanych ciast wbijamy jajka. Całość  smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sumakim. Galettes pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 220 stopni.

mix


IMG_9691a

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *