Coraz popularniejszym motywem dekoracyjnym w ofercie cukierni, czy restauracji stają się jadalne kwiaty. Bratki, fiołki, nasturcje, czarny bez, lawenda, ogórecznik, rumianek to kwiaty, które malowniczo prezentują się na talerzu. Zaopatrzmy się w literaturę fachową – “Kwiatowa Uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” Małgorzata Kalemba-Drożdż – i ruszajmy na rynki, bazary, działki. Eksperymentujmy z kwiatami w kuchni. Poniżej kilka propozycji, a na blogu przepis na cukier fiołkowy znajdziecie tu.
- dodawajmy kwiaty do sałatek – na zdjęciu sałatka ziołowa z wędzonymi rybami, ozdobiona kwiatami nasturcji i bratkami
- bawmy się kwiatami – na zdjęciu kaszanka na ziołach z konfiturą z rabarbaru ozdobiona kwiatami nasturcji i bratkami
- ozdabiajmy kwiatami wypieki – na zdjęciu tort bezowo-lodowy ozdobiony kwiatami ogórecznika